2014. október 24., péntek

Gyurma házilag (hidegen összekeverve)

Egy újabb esős nap, amikor ki sem lehet mozdulni a lakásból. Így ma a gyurmázásba merültünk bele, ami a kislányom nagy kedvence. Mivel a bolti gyurma már régen megkeményedett, így kerestem és találtam rá erre a receptre, amit kissé módosítottam és így adom közre, mivel nekünk így vált be a legjobban.
Hozzávalók:

1 csésze liszt
1/4 csésze só
2 púpos teáskanál borkősav
2 teáskanál étolaj
~ 1/3 csésze langyos víz
különböző színű ételfesték

kicsike sodrófa
sütikiszúró formák




A hozzávalókat a víz kivételével egy tálba öntöm, majd a vizet fokozatosan hozzá adagolva összegyúrom. Annyi vizet adok hozzá, hogy elérjem a kívánt állagot: - a gyurma elválik a kezemtől, nem ragad, puha és kellemes tapintású. Utána négy részre osztom, majd ebből 3 gombócot egyesével ételfestékkel megszínezek. A 4. golyó natúr színű maradt.
Jöhet a gyurma-móka :-)
A gyurmákat lezárható műanyag dobozba tettem és a hűtőben tárolom. Ha a következő felhasználásig túlságosan megkeményedik, akkor egy kis víz hozzáadásával felfrissítem és újra jó állagú gyurma lesz belőle.
Nagyon jó, selymesen puha állagú, könnyű vele dolgozni.



2014. október 23., csütörtök

Hőre puffadó festék házilag

Beköszöntött az ősz, esik az eső, így nem is nagyon lehet kimenni a szabadba. Ezért mindig ki kell találjak valamit, amivel kislányomat lefoglalom egy kicsit. Keresgéltem több helyen is, mire véletlenül rábukkantam erre a receptre. Mivel szeretünk festegetni, nem is volt kérdés, hogy a következő esős napon ki is próbáljuk.


Hozzávalók:

1/2 csésze liszt
2 teáskanál sütőpor
2 teáskanál só
~ 1/4 csésze víz
különböző színű ételfesték
keveréshez tál és egy fakanál
kisebb joghurtos poharak

ecset vagy habzsák
rajzlap


A hozzávalókat az ételfesték kivételével fakanállal csomómentesre, összekevertem. Akkor jó, ha az állaga hasonlít a nokedliéra. Ekkor 4 kisebb pohárkába szétöntöttem, majd poharanként más-más ételfestéket kevertem hozzá.
Vastagabb rajzlapra ecsettel vittem fel, de cukrász habzsákba is bele lehet tölteni, úgy egyenletesebb vonalak húzhatóak. 
Mikróban 600W-on ~ fél percig "sütöttem" , majd onnan kivéve kihűtöttem. - Ha nem elég kemény akkor még egy kicsit kell sütni, de célszerű a mikró mellett állni és többször megnézni az állagát. Akkor jó, ha már megkeményedett rajta a tészta. - Kész is volt a mű :-)
Nagyszerű móka és kreatív kaland, fillérekből.
Az általam leírt mennyiség nem sok, de az adagok tetszés szerint növelhetőek.
Mindenkinek jó szórakozást hozzá!