2013. december 20., péntek

Hópehely alakú díszek karácsonyi mintás tésztából


Az ötlet már régóta megvolt erre, hogy mintás tésztából készítsek karácsonyfa díszeket. Most végre találtam az egyik multicégnél ilyen tésztát. Ebben kifejezetten karácsonyra készült minták voltak benne; gyertyatartó, fenyőfa, magyallevél, ajándékcsomagés hullócsillag. Három különböző szín volt vegyesen.

Alapanyagok:

karácsonyi mintás tésztacsomag
ragasztópisztoly vagy pillanatragasztó
arany színű kötözőzsinór
olló

A munka menete: a csomag tésztát minta és szín szerint kiválogattam, majd ragasztópisztollyal összeragasztottam a különböző tésztákat. Majd kötözőzsinórt fűztem át rajtuk, így fel lehet őket akasztani a karácsonyfára.

2013. december 11., szerda

Sapkák wc papír gurigából és maradék fonalból

Hihetetlen egyszerű elkészíteni és sok mindenre használhatók ezek a sapkák. A tegnapi tobozfenyő manók fejére is jó, vagy ajándékba adott üveg dugójára is alkalmas díszítésként. Ha nagyobb méretben készül el, akkor lányunk babájára is jó lehet.

Anyagszükséglet:

wc papír guriga
kartonpapír
tűzőgép
olló
maradék kötőfonalak






A munka menete: a wc papír gurigát 6 egyenlő részre vágtam fel. Majd a maradék fonalból 32-34 darab 25 cm-es darabot vágok le. Ezeket egyenként félbehajtom, áthúzom a wc papír gurigán, majd a hurkon áthúzom a fonalak szabadon maradt végeit. Addig ismételem ezt a mintát, amig körbe nem érek a gurigán. Ekkor a szabadon maradt végeket összefogom és egy szál fonalla összekötöm. Ollóval a kívánt méretre levágom a felesleges fonaldarabokat.  Így lesz a sapkának pompomja is.
A kisebb sapkáknak az alapját kartonpapírból csíkot vágtam ki, majd tűzőgéppel összetűztem. Itt elég a kevesebb és rövidebb fonaldarab is.
Jó szórakozást!

2013. december 10., kedd

Fenyőtobozból téli manók


Ősszel rengeteg tobozt gyűjtöttünk, különböző méretűeket, szedtünk mellé makkokat is. Valamelyik újságban láttam egy képet hasonló tobozból készült alakokról, így elkészítettem az én változatomat is. Lett, aki síelt, van aki szánkót kapott és lett olyan is, aki snowboardozik. Kaptak arcot, sálat és sapkát is, lett kezük is. A hó töltő fríz-ből lett. Lányom nagy örömmel fogadta az újabbnál újabb figurákat, szívesen eljátszik velük.

Anyagszükséglet:
tobozok és makkok
hungarocell vagy fagolyók az arcoknak különböző méretben
filclapok a sapkának
maradék fonal vagy szalag sálaknak
zseníliadrót a kezeknek
kartonpapír a sítalpaknak és a snowboardnak, hullámkarton a szánkóknak
fogpiszkáló a síbotnak
ragasztópisztoly
filctollak az arc és a sapka alól kilógó haj megrajzolásához
egy kis darab madzag, a szánkókra, hogy lehessen őket húzni


A munka menete: megpróbáltam olyan tobozokat elővenni, amiknek aránylag egyenes az aljuk, így magukban megállva sem dőlnek fel.
A snowboardnak 3 ujjnyi vastag kék csíkot vágtam ki kartonpapírból, melynek az egyik végét lekerekítettem és egy kissé felhajtottam. A toboz tetejére ráragsztottam a hungarocellgolyót a fejének, majd kék filclapból háromszög formát vágtam ki, összeragasztottam, majd mehetett fel a fejére. A sapka bojtja egy kisebb fagolyó lett. A sálja kék fényes kötőfonalból lett. Filctollal megrajzoltam az arcát, majd sárga filctollal a haját, azon a részen, ami a sapka alól kilógott. Fehér zseníliadrótot hajtogattam körbe rajta a kezének.
A sielős manónak kb.  cm széles csíkot vágtam narancs színű kartonból, 2 darabot. Az egyik végeit lekerekítettem, majd kissé felhajtogattam. A fejének hungarocellgolyót ragasztottam, filctollal megrajzoltam az arcát, majd narancssárga háromszög alakúra vágott filclapból készült el a sapkája. A bojtja kisebb makkház lett. A sálja ugyancsak fénye fonalból lett, majd zöld zseníliadrótból lettek a kezei. A kezek két vágát meghajtottam, hogy körbefogja a fogpiszkálókat, amik síbotként funkcionálnak. a botok aljára kis fehér papírkorongot húztam fel.
A szánkózó manók kisebb tobozokból lettek, arcuk fagolyóból van, sapkáik ugyanúgy filclapokból, kezeik zseníliadrótból. A szánkók hullámkartonból készültek, a sítalpas részre kartonból hajtogatott téglalap került, ez tölti be az ülő részt. A felfelé kerekített végeit átszúrtam, majd ezen keresztül fúztem át a natúr színű madzagot, így a ezeket húzni is lehet.
Igazán jó szórakozás, a variációk végtelenek, bárki bármilyen színnel megcsinálhatja őket.